Omrop Fryslân: Geluidskunstwerk laat reizigers over Afsluitdijk griezelen en lachen

21 mei 2023

Een app die je alleen kunt horen bij het oversteken van de Afsluitdijk. Die is er nu. Baken Afsluitdijk is een geluidskunstwerk met zes stukken die elk zo lang duren als de tijd om de Afsluitdijk over te steken met auto of bus.


Omrop Fryslân, 22-05-2023

Door: Ronnie Porte

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Omrop Fryslân.

Zondag is de app gelanceerd in het Wadden Center in Kornwerderzand. Zes duo's hebben speciaal voor dit project poëzie en muziek gemaakt. Het is alleen maar op de weg zelf te beluisteren met de app. Zo kan de luisteraar bij het oversteken van de anders eentonige Afsluitdijk even de zinnen verzetten.

Aangepast op omstandigheden

Volgens artistiek leider Sacha Bronwasser past de app zich aan, zodat je stukken hoort bij verschillende omstandigheden. "Bijvoorbeeld horror van Marion Pauw en percussioniste Michelle Samba is het leukst om 's nachts te horen. De app ziet ook wat je hebt geluisterd, zodat je niet te veel herhaling krijgt. Je krijgt ze alle zes te horen in de best mogelijke volgorde."Zanger Arnold de Boer maakte muziek bij een verhaal van dichter en schrijver Joost Oomen met de naam 'de slag om de Afsluitdijk'. "Hij komt uit Ysbrechtum en ik uit Makkum. We gingen vaak met de bus. Dat is een lange rit", zegt De Boer."Hij heeft het ook in de auto: het idee dat altijd als je over de Afsluitdijk rijdt, dan moet je plassen. En dat was het begin van het verhaal. Maar hoe dat verder gaat, moet iedereen zelf ontdekken. Dat wordt leuk, want het gaat alle kanten op. "


Poëzie en muziek is er van Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei. En verder zijn er samenwerkingen van schrijver Jowi Schmitz met popmuzikant en filmcomponist Roald van Oosten, schrijver Auke Hulst met multi-instrumentalist Corrie van Binsbergen en dichter Ellen Deckwitz met muzikant Sanamika.

Omrop Fryslân: Geluidskunstwerk laat reizigers over Afsluitdijk griezelen en lachen
Michelle Samba en Arnold de Boer treden op bij de opening van Baken Afsluitdijk. Beeld: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Stichting Hi-Lo

Baken Afsluitdijk valt onder de stichting Hi-Lo. Hi-Lo 2023 is een internationale kunstmanifestatie rondom de Waddenzee. Eilanden en kuststreken zijn het podium voor tentoonstellingen, kunst- en audioroutes en presentaties. De naam verwijst naar de getijden. De kunstwerken, 'Bakens', worden één voor één onthuld.Eerder al is de oude vuurtoren van Schiermonnikoog in gebruik genomen als podium voor lichtkunst. Een programma van lichtprojecties is bij Baken Schiermonnikoog elke avond korte tijd te zien. De stichting biedt zo tal van kunstuitingen voor de zomermaanden van dit jaar en wil om de drie jaar mensen verder op kunstzinnige wijze met het waddengebied verbinden. En wel zo dat het niet ingrijpend is voor de locatie zelf.

De app Baken Afsluitdijk is hier te downloaden. In eerste instantie duurt het project tot 1 oktober.

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief