Baken Afsluitdijk
Zes geluidswerken voor reizigers over de Afsluitdijk
T/m mei 2024
Baken Afsluitdijk bestaat uit zes geluidswerken die samen een ode aan de Afsluitdijk vormen. Door inspirerende artiesten zijn zes luisterwerken gemaakt die via een GPS-gestuurde app uitsluitend bij het rijden over de dijk te beluisteren zijn: werken met de ‘duur’ van de Afsluitdijk. Het uitzicht is gegarandeerd – dijk, asfalt, lucht en water -, het geluidswerk voegt daar een laag aan toe. Het neemt de busreiziger of automobilist op zijn overtocht van de ene oever naar de andere mee naar een ander universum.
Baken Afsluitdijk is geïnspireerd op een historisch geluidswerk: de Engelenzender van Moniek Toebosch (1948-2012), nog steeds te horen op de Houtribdijk.
Baken Afsluitdijk is gemaakt door zes duo’s van schrijvers en componisten/muzikanten:
Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika), Marion Pauw en Michelle Samba, Jowi Schmitz en Roald van Oosten, Auke Hulst en Corrie van Binsbergen, Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei, Joost Oomen en Arnold de Boer/ZEA.
Te beluisteren t/m mei 2024
De app van Baken Afsluitdijk is te downloaden in de app-store.
Deelnemende kunstenaars
Weg zonder eind
door Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika)
Zeevonk
door Marion Pauw en Michelle Samba
Maanpiloten
door Jowi Schmitz en Roald van Oosten
Dijk
door Auke Hulst en Corrie van Binsbergen
Als een papieren boot
door Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei
De slag om de Afsluitdijk
door Joost Oomen en Arnold de Boer/Zea
Educatieprogramma
Op 28 september 2023 bezochten twee muzikanten uit het project, Arnold de Boer en Michelle Samba, basisschool De Ark in Makkum. Samen met docent Gerben Gerbrandy werkten ze daar aan een volle en ‘fantastische’ dag, aldus De Boer.
Gedurende de dag werden drie workshops en drie optredens door de kinderen zelf verzorgd. Het onderwerp was het verschil tussen geluid en muziek (en of dat er eigenlijk wel is), het gebruik van andere dingen dan instrumenten om geluid te produceren (zoals je lichaam, de meubels, gebruiksvoorwerpen, etc.) en het verband tussen taal en ritme. Groep 4 trad vervolgens op en groep 1&2, groep 5-6 en groep 7-8 traden op voor elkaar. De school gaat vanwege het succes met de muzikanten in gesprek over een vervolg.