De Volkskrant: kunst op Into the Great Wide Open is voor alle zintuigen

1 september 2023

De Volkskrant schreef over de kunstroute op festival Into the Great Wide Open, waar Baken Vlieland dit jaar onderdeel van uitmaakt. 

De Volkskrant, 01-09-2023

Door: Janna Reinsma

Dit is een selectie uit het volledige artikel, dat hier te lezen is. Onderaan deze pagina is het oorspronkelijke artikel te downloaden.

De wereld teruggebracht tot land, lucht, zand en zee: zeker voor wie de horizon maar weinig ziet, kan een Waddeneiland aanvoelen alsof een stolp om je heen wordt opgetild. De hersenen luchten lekker door, de onzin waait weg. Geen gek idee dus dat de beeldende kunst die dit jaar op Into The Great Wide Open te zien is het thema ‘geestverruiming’ kreeg. Beeldende kunst? Jazeker: al sinds de start van het muziekfestival in 2009 zijn er ook kunstwerken te ontdekken, grotendeels speciaal gemaakt voor het festival.

Over Baken Vlieland

Ook bij het kunstwerk van Heleen Blanken gaan natuur, techniek en omgeving wonderschoon samen. Ze ontwierp een hoekig, kapelachtig gebouwtje en gebruikte prismatisch glas, dat licht breekt in een hoek van 90 graden. ‘Dat glas is nu niet meer te krijgen, ik heb alles inmiddels opgekocht.’ Het effect is hallucinant: wie binnentreedt, krijgt het gevoel alsof hij de buitenwereld met behulp van simulatiesoftware bekijkt. In zekere zin zijn de bomen die je ziet ook niet helemaal echt, want waar in werkelijkheid een grote boom staat, is door het glas alleen een lege plek te zien.

De Volkskrant: kunst op Into the Great Wide Open is voor alle zintuigen
SIN▲TθPIUM van Heleen Blanken. Beeld: Sander Heezen

In het bouwwerk hangt ook een heen en weer golvende glasplaat. Zodra de zon zich buiten vertoont, ontstaan er via het glas van het dak en de plaat als door een wonder vloeiend bewegende regenboogvlekken. Een betoverende ervaring.

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief