Met 'Landaanwas' van Jan van Nuenen begint het derde deel van Baken Schiermonnikoog

23 oktober 2022

Op 1 november gaat het derde hoofdstuk van Baken Schiermonnikoog van start. 'Landaanwas' van kunstenaar Jan van Nuenen laat de Zuidertoren onderdeel worden van het dynamische landschap dat kenmerkend is voor de Waddeneilanden. Waar voorheen water was, ontstaat nieuw land en bijzondere begroeiing - en andersom.

Jan van Nuenen maakte in verschillende seizoenen duizenden foto’s in de kwelders van Schiermonnikoog, op de grens van water en land. Hieruit stelde hij een animatie van tien verschillende sequenties samen, waarin steeds weer vanuit de aarde andere begroeiing de toren overwoekert; om dan weer door het water terugveroverd te worden en alles weer opnieuw kan beginnen.

Kunstenaar Jan van Nuenen (1978) studeerde audiovisuele vormgeving aan de Academie St. Joost in Breda. Zijn interesse breidde zich uit van computeranimatie naar elektronische media in brede zin en naar ‘generatieve processen’; ofwel wat een systeem, met een gegeven set data, zelf kan laten groeien. Zijn werken en clips zijn vertoond op o.a. filmfestivals, in de openbare ruimte en bij de VPRO en Into The Great Wide Open op Vlieland.

Opening

Iedereen is van harte welkom op de opening van de derde editie van Baken Schiermonnikoog op 1 november 2022. Vanwege het jaargetijde begint de opening om 17.00 uur in het Dorpshuis (Torenstreek 18A) met een performance van de Friese muzikant en schrijver Meindert Talma, waarna we gezamenlijk tegen 17.30 uur naar de toren lopen en de projectie van 'Landaanwas' start.Met 'Landaanwas' van Jan van Nuenen begint het derde deel van Baken Schiermonnikoog
Verschillende stills uit 'Landaanwas', Jan van Nuenen (2022)

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief