Hoofdstuk 4 van Baken Schiermonnikoog is live: 'Nos Pais' van Gilleam Trapenberg

1 januari 2023

Het vierde deel van Baken Schiermonnikoog is te zien vanaf 1 januari t/m 28 februari 2023. Met 'Nos Pais' opent fotograaf Gilleam Trapenberg een portaal van het ene eiland naar het andere; van Schiermonnikoog naar Curaçao.

Hoofdstuk 4 van Baken Schiermonnikoog is live: 'Nos Pais' van Gilleam Trapenberg
Still uit 'Nos País', Gilleam Trapenberg (2022)

Op Schiermonnikoog is het hartje winter en valt de avond. Op Curaçao is het dag en schijnt de zon; daar is het altijd zomer.

Gilleam Trapenberg bezocht Schiermonnikoog in 2021 voor het eerst. Het gevoel van herkenning dat hem overviel verraste hem; in de tien jaar dat Trapenberg hier woont, de taal spreekt en een Nederlands paspoort bezit, heeft Nederland nooit helemaal als zijn thuis gevoeld. De verschillen maar ook de overeenkomsten tussen het Friese eiland en het eiland waar hij vandaan komt, Curaçao, drongen zich aan hem op.

De afstand is groot en de verschillen zijn groot. Maar de eilanden hebben een lange connectie door onze koloniale geschiedenis. En ze delen ook wat je een universeel eilandgevoel kunt noemen.

In ‘Nos Pais’ (‘ons land’ in het Papiaments) opent Trapenberg een ‘portaal’ van het ene eiland naar het andere en legt een diep, gevoelsmatig verband dat niet alleen Antillianen zullen herkennen. De herinnering aan - en het vooral het verlangen naar een eiland zijn vaak sterker en mooier dan wat de realiteit biedt. ‘Het is een gevoel dat je net niet kunt grijpen’, zegt Trapenberg. Hij heeft het toch weten te vangen in analoge 16mm-filmbeelden, die hij in november 2022 op Curaçao schoot.

Op Schiermonnikoog is het hartje winter en valt de avond. Op Curaçao is het dag en schijnt de zon; daar is het altijd zomer. Dagelijkse scènes en bijna abstracte kleurbeelden rijgen zich aaneen, de dag verglijdt in iets wat herinnering, illusie en droom tegelijk is.

Opening

Vanwege een verblijf in het buitenland van de kunstenaar en vanwege de datum is besloten geen opening op 1 januari te organiseren. Op 1 maart 2023 organiseert Hi-Lo wel een gecombineerde finissage en opening rondom de werken van Gilleam Trapenberg en zijn opvolger Daphne Glasmacher. Uiteraard bent u voorafgaand daaraan elke dag van harte welkom om ‘Nos Pais’ te bewonderen op Schiermonnikoog. Het werk is te zien van 1 januari t/m 28 februari 2023.

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief