Berlagehuis Usquert: Solid Senses

4 juni 2023

Het onlangs prachtig gerenoveerde Berlagehuis, een voormalig raadhuis in het Noord-Groningse Usquert, is een van de lokale partners van Hi-Lo. Op 16 juni opent daar de bijzondere expositie Solid Senses van URA (het Belgische architectenpaar Yves Malysse en Kiki Verbeeck). Het is een buitenkans om zowel het monument van Berlage als deze expositie te bezoeken.

Solid Senses is een sculpturententoonstelling bestaande uit schaalvolumes van door architectenbureau URA ontworpen gebouwen, weergegeven in verschillende materialen: diverse houtsoorten, diverse steensoorten, beton en staal.

De verrassende tentoonstelling was eerder te zien in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, ontworpen door de beroemde architect Victor Horta. In Usquert is Solid Senses te zien van 17 juni t/m 1 oktober 2023.

Nu hij getoond wordt in het Gesamtkunstwerk van H.P. Berlage in Usquert, resoneren de beelden subtiel maar intensief met de context van het Berlage-interieur. Deze tussenvorm tussen architectuur en beeldhouwkunst bedient zowel architectuur- als (abstracte) beeldende kunstliefhebbers, en bevestigt op een bijzondere en originele manier nog maar eens dat architectuur de moeder van de schone kunsten is.

Berlagehuis Usquert: Solid Senses
Berlagehuis Usquert
Een hernieuwde publieke openstelling van het Berlagehuis

De, mede door corona, langslepende restauratiewerkzaamheden en het jarenlang ontbreken van een huurder, waren de oorzaken van de ruim 7 jaar durende sluiting van het Berlagehuis Usquert.

Met deze tentoonstelling vieren we de hernieuwde publieke toegankelijkheid van het voormalige raadhuis van Usquert, dat sinds 1 april jl. het onderkomen is van Erfgoedpartners en het Centrum Groninger Taal & Cultuur, en daarom weer open. Een gelegenheid voor alle liefhebbers, van architectuur, van historisch erfgoed, van Berlage én van beeldende kunst, om nu eindelijk, of nu eindelijk wéér, het prachtige Gesamtkunstwerk te betreden en appreciëren.URA: Yves Malysse en Kiki Verbeeck

Nadat ze bij uiteenlopende Belgische en buitenlandse bureaus hebben gewerkt, besloten Yves Malysse en Kiki Verbeeck in 2002 om samen met Joost Verstraete UR op te richten. Sinds 2010 zijn Malysse en Verbeeck actief onder de naam URA. Inmiddels wist het architectenbureau een stevig portfolio uit te bouwen met openbare projecten.

Vanaf het begin ontwikkelde URA synchroon twee manieren van werken. Enerzijds een intuïtieve manier om te onderzoeken op welke wijze een gebouw zich kan nestelen in de context. Anderzijds een zeer pragmatische en analytische manier van werken met het programma.

Inmiddels is URA uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische architectuurlandschap. Het bureau werd al meermaals genomineerd voor de Mies Van der Rohe Award en sleepte in 2013 de New Yorkse Architizer A+ Jury Award 2013 in de wacht.

Yves Malysse (1973) studeerde architectuur aan Sint Lucas Gent. Hij werkte voor Robert Winkel, MVRDV, Bart Clement en Jo Crepain. Malysse was gasthoogleraar aan de TU Delft (2006-2007) en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam (2008-2009). Sinds 2012 doceert hij aan de faculteit architectuur van zijn oude school, Sint Lucas.

Kiki Verbeeck (1974) studeerde architectuur aan Sint Lucas Gent en Architecturale Wetenschappen aan de KU Leuven. Zij werkte voor uapS, OMA, Labfac, Bernard en Georges Baines. Verbeeck was gasthoogleraar aan Sint Lucas Gent (2006) en aan de KU Leuven (vanaf 2010).

Solid Senses in het Berlagehuis Usquert is een initiatief van Stichting Berlagehuis Usquert. Hi-Lo initieert grote, publieke kunstwerken in het Waddengebied en gaat een verband aan met culturele instellingen die in dit gebied gevestigd zijn. Stichting Berlagehuis Usquert is hier één van.

Solid Senses wordt mogelijk gemaakt door Scholten Kamminga Fonds, gemeente Hogeland, Loket Leefbaarheid en het Prins Bernard Cultuurfonds. Solid Senses is een onderdeel van de gelijknamige tentoonstelling in Brussel van november 2021 tot en met januari 2022, een coproductie van Bozar en A+ Architecture in Belgium.

Curatoren: Lisa De Visscher, Iwan Strauven, ism Lara Molino.

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief