Baken Schiermonnikoog is live: ZEEE van Femke Schaap is nu te zien

1 juli 2022

Baken Schiermonnikoog, het eerste onderdeel van kunstmanifestatie Hi-Lo, is nu live. Gedurende een jaar wordt de Zuidertoren op Schiermonnikoog elke avond opgelicht door een lichtkunstwerk. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar; Femke Schaap trapt af met ZEEE, dat tot en met 31 juli 2022 te zien is.

Toen kunstenaar Femke Schaap vorig jaar op Schiermonnikoog aankwam werd ze overvallen door een groot gevoel van nostalgie. Het was alsof ze terug in de tijd werd gezogen, veilig naar het 'thuis' van haar kinderjaren en de herinnering aan eindeloze strandvakanties.

Dat effect heeft Schiermonnikoog waarschijnlijk op veel bezoekers: het voelt beschut, beschermd, los van de tijd. Bijzonder, op een eiland dat zo kwetsbaar te midden van de natuurkracht van de zee ligt. Die is mysterieus, onmetelijk diep en altijd in beweging.

Die twee heel verschillende gevoelens komen samen in het projectiewerk ZEEE, dat Femke Schaap ontwikkelde voor de Zuidertoren en het project Baken Schiermonnikoog. Als eerste van zes kunstenaars laat zij twee maanden lang haar licht schijnen op de iconische witte toren. Ooit gebouwd als vuurtoren (in 1854), later watertoren en nu museum Zuidertoren.

Dat de zeespiegel zal gaan stijgen is algemeen bekend. Het - al bijna vergeten - gevaar van het water wordt weer reëel voor Nederland. ZEEE bestaat uit vertraagde en sterk vergrote beelden van water in al haar hoedanigheden. Opspattend, razend, groots; en dan weer lieflijk, stromend en speels. Het water torent letterlijk boven de toeschouwer uit, hij kan er kopje onder in gaan.

ZEEE van Femke Schaap toont op de Zuidertoren zowel het water waar we uit voortkomen en dat we nodig hebben als het water waar we ons tegen beschermen. Het werk geeft de bezoeker een beleving van grote natuurthema's en van de elementen, die we moeten onderkennen en respecteren. 

Over Femke Schaap

Femke Schaap (Woerden, 1972) is een gerenommeerde lichtkunstenaar die objecten met filmprojecties combineert. In 1997 won ze de Prix de Rome Beeldhouwen. Haar werk, van tafelmodel tot plein-vullende installatie, wordt zowel in musea als in de openbare ruimte vertoond, in Nederland en wereldwijd. In het najaar van 2022 wordt haar 'lichtfontein' Westland Wells in gebruik genomen op het Europaplein in Amsterdam. Femke Schaap is de eerste kunstenaar die deelneemt aan het project Baken Schiermonnikoog. De volgende maker is schilder/filmmaker Jacco Olivier.

ZEEE wordt van 1 juli t/m 31 augustus elke avond vertoonds op de Zuidertoren (Torenstreek 22, Schiermonnikoog). Duur: 30 minuten. Projectie vindt plaats tijdens de 'nautische schemering', ruim na zonsondergang.

Baken Schiermonnikoog is live: ZEEE van Femke Schaap is nu te zien

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief