Baken
Marrum/Vlieland: Curve

Met Baken Marrum/Vlieland: Curve krijgt een klassieker onder de ‘betreedbare’ sculpturen nieuw leven. Het opblaasbare werk Curve van Cocky Eek, gemaakt i.s.m. Schweigman& (theatermaker Boukje Schweigman), krijgt een nieuwe soundtrack van Machinefabriek (componist Rutger Zuydervelt) en wordt op twee locaties opgesteld.

Curve vanuit de lucht in Marrum. Foto: Aron Weidenaar

Curve vanuit de lucht in Marrum. Foto: Aron Weidenaar

Poster CURVE van Cocky Eek. Beeld: Peter Boorsma

Poster CURVE van Cocky Eek. Beeld: Peter Boorsma

Curve is een duizelingwekkende tunnel; de bezoeker betreedt het werk te voet en alleen, en ondergaat een reis zonder visuele houvast. Met elke stap, in een cadans die versterkt wordt door een uitgekiende geluidscompositie, drijft de buitenwereld verder af.

Met Curve creëren kunstenaar Cocky Eek en theatermaker Boukje Schweigman een desoriënterende tocht, waarin licht, materiaal, beweging, geluid en architectonische vorm samensmelten. De installatie Curve biedt een totaalervaring in een magische en vervreemdende wereld.

Curve was voor het eerst te zien in 2015. Dagblad Trouw schreef destijds: ‘Bijna zoals wanneer je diep in een goed boek zit weggedoken … hier word je je erg bewust van dat proces tussen geest en zintuigen.’

Nieuwe geluidscompositie voor Curve

Machinefabriek (pseudoniem van componist Rutger Zuydervelt) maakte voor Baken Marrum/Vlieland een nieuwe, bezwerende 8-kanaals soundscape die via 24 speakers de bezoeker zal begeleiden op zijn reis. Machinefabriek liet zich inspireren door de loop-cadans van de bezoeker, en door de afwezigheid van visuele prikkels in Curve.

In de oorspronkelijke versie van Curve was een compositie van Martin Franke te horen. Deze zal op de eerste locatie, in Het Lage Noorden in Marrum, ook te horen zijn.

Locaties

Bij Het Lage Noorden (Marrum, FR): 22 juni t/m 24 augustus

Het Lage Noorden, Zeedijk 8, Marrum

Elk weekend op zaterdagavond (evt. in combinatie met diner) en zondagmiddag

  • Per kwartier mogen 6 bezoekers individueel naar binnen
  • Toegang vanaf 14 jaar
  • Ticket: €10,-
  • Tijdslots zijn te koop in de webshop

NB Educatieve bezoeken en/of groepsbezoeken worden op aanvraag buiten deze momenten gepland, neem contact op met www.hetlagenoorden.nl


Tijdens Into the Great Wide Open (Vlieland, FR): 29 augustus t/m 1 september

Toegankelijk voor bezoekers met een festivalticket.

intothegreatwideopen.nl

Toegankelijkheid

We raden een bezoek aan Curve af voor rolstoelgebruikers, mensen die slecht ter been zijn en mensen die last hebben van claustrofobie. Een auditieve beperking geeft geen belemmering om Curve te ervaren. Mensen met een visuele beperking kunnen de installatie ervaren mits ze een begeleider meenemen.

Credits Curve

concept en ontwerp: Cocky Eek
concept en artistieke leiding: Boukje Schweigman
technische productie: Jurr van Diggele
originele muziek/geluidscompositie: Martin Franke - Het Houten Huis
geluidsontwerp: Martin Franke
nieuwe muziek/geluidscompositie: Machinefabriek / Rutger Zuydervelt
productie: Air Design Studio Erik van Dongen

— Deelnemende kunstenaars

Cocky Eek

Cocky Eek (1966, NL) is ruimtelijk kunstenaar. Haar praktijk omvat onder meer monumentale inflatables en immersieve installaties en experimenten in het landschap. Tussen 2018 - 2023 leidde Cocky artistieke veldonderzoeksprogramma's aan de Field Academy bij StrandLAB Almere. Cocky is sinds 2009 kernteamdocent bij de ArtScience Interfaculty aan de KABK en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is lid van de KABK Deep Futures Research Group 2023-24, waar ze de stem van de duisternis van het wad van Nederland onderzoekt.

Recente presentaties en tentoonstellingen van haar werk zijn onder andere: Landscape of Care, Tiznit Marokko (2019); Spectrum (i.s.m. Schweigman&), Spring Festival, Utrecht (2020); Amstelpark as Sensorial Heritage - veldprogramma, Zone2Source, Amsterdam (2022); Resonant Bodies, 23e Biënnale Sydney (2022); The Muddy Muddy Mystery Tour, Sonic Acts Biënnale, Amsterdam (2024); UMAA-Unité Mobile d'Action Artistique, Mille Plateaux - Centre Chorégraphique National, FR (2024).

Cocky studeerde mode aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in Parijs en in Milaan [BA / MA]. Haar werk is onder andere gepresenteerd op Sonic Acts (NL), Le Lieue Unique (FR), Ars Electronica (AUS), ISEA Albuquerque (USA), Todaysart (NL), AxS festival (USA), Biënnale Sydney (AU), Mille Plateaux - Centre Chorégraphique National (FR).

Schweigman&

Boukje Schweigman (1974, NL) is theatermaker en regisseur. Zij studeerde af aan de Mime Opleiding van de Theaterschool te Amsterdam en werd in 2008 artistiek leider van haar eigen gezelschap: Schweigman&. Schweigman& ontwikkelt haar werk in samenwerking met een groep vaste partners – geestverwanten als o.a. Theun Mosk en Cocky Eek – en met wisselende kunstenaars uit verschillende disciplines – vandaar de ‘&’. Het initiatief voor een project ontstaat bij Boukje Schweigman maar tijdens het artistieke proces is er veel ruimte voor input vanuit ieders expertise. Scenes ontstaan vanuit improvisaties van de spelers. Mimespelers als Toon Kuijpers en Ibelisse Guardia zijn sinds het eerste uur bij Schweigman& betrokken en hebben een grote bijdrage geleverd aan specifieke speelstijl, die nu door een nieuwe generatie verder wordt ontwikkeld. Esmee Thomassen is onze vaste kostuumontwerpster. Componisten en muzikanten gaan vanuit hetzelfde thema hun eigen zoektocht aan.

Schweigman& is al meerdere keren onderscheiden met prijzen en speelt in Nederland en internationaal in: Australië, België, Bolivia, China, Denemarken, Duitsland, Engeland, Iran, Jordanië, Libanon en Zwitserland. Het gezelschap maakt jaarlijks één nieuwe productie, voor de theaterzaal of op locatie, en houdt de meeste voorstellingen nog een aantal jaar op het repertoire.


Machinefabriek

Machinefabriek is een alias van de in Schiedam woonachtige muzikant/geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt (1978, NL). Sinds 2004 maakt hij onder deze naam vele albums en geeft hij performances. Zuydervelts elektronische muziek wordt vaak omschreven als noise, ambient en/of elektroakoestische muziek.

Machinefabriek heeft een zeer grote discografie met deels in eigen beheer uitgebrachte werken en albums op (internationale) labels. Ook zijn er veel samenwerkingen, live en in opname, zoals met Dirk Serries (BE), Ralph Steinbrüchel (SW), Gareth Davis (UK/NL), Michel Banabila, Jaap Blonk, Dead Neanderthals en Tim Catlin (AU).

Zuydervelt is ook actief als soundtrackcomponist voor film en dans. Zo maakte hij de muziek voor Chris Teerink's documentaire 'Sol LeWitt', Saskia Gubbels' '0,8 Ampère Geluk' en werkte hij meermalen samen met choreografen Alexander Whitley (UK) en Iván Pérez (SP).

Het installatiewerk van Zuydervelt stond o.a. in het Stedelijk Museum Amsterdam, Sounds Like Audio Art in Saskatoon (Canada) en kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam.

In 2016 begon Zuydervelt te werken aan zijn eerste videogamescore, voor het succesvolle Amerikaanse sci-fi-avontuur Astroneer, dat in december van dat jaar werd gelanceerd.

Ook maakte hij in 2022 de soundtrack voor VPRO-podcasts Een Soort God (met Michel Banabila) en Dat Kan Geen Toeval Zijn.

— Tickets

22 juni - 24 aug

Marrum

Het Lage Noorden, Zeedijk 8 Marrum

29 aug - 1 sep

Vlieland

Tijdens Into the Great Wide Open
gratis toegang met festivalticket

Baken Marrum/Vlieland: Curve is mede mogelijk gemaakt door:

  • Het Lage Noorden
  • Provincie Fryslân
  • Stichting Beringer Hazewinkel
  • Into the Great Wide Open

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief