Baken
Terschelling/Marrum: TRANSMISSION [afgelopen]

In TRANSMISSION neemt collectief Touki Delphine de toeschouwer mee naar het geheimzinnige ondergrondse waar onverstoorbaar tussen planten en organismen wordt gecommuniceerd door kilometerslange netwerken van schimmeldraden.

Detail van TRANSMISSION. Beeld: Aron Weidenaar

Detail van TRANSMISSION. Beeld: Aron Weidenaar

TRANSMISSION. Beeld: Peter Boorsma

TRANSMISSION. Beeld: Peter Boorsma

Van onderaf, comfortabel lig-zittend in autostoelen, ervaart de toeschouwer een immersief en groot landschappelijk netwerk van airco- en remleidingen, elektronica, vloeistofpompen, slangetjes, speakers, trilmotortjes, relais en autospeakers hangend (zwevend) in de ruimte. Signalen en vloeistoffen worden over en weer gestuurd en activeren op deze manier elektrische onderdelen. Deze componenten creëren een communicatief systeem van vraag en aanbod. Er ontstaat een zinderende compositie in beeld en geluid die de schoonheid van de mysterieuze ondergrondse wereld laat ervaren. Een stille euforie. Een trilling. Resonantie. Een neurologische ontspanning. Door een gevoel van verbondenheid. Door het gevoel onderdeel te zijn van het geheel.

TRANSMISSION was te zien tijdens Oerol, op Terschelling. Na Oerol was het werk te zien bij Het Lage Noorden in Marrum. 

Eventuele nieuwe vertoningsdata van TRANSMISSION zijn hier terug te vinden.

Credits
Muzikaal concept en compositie Touki Delphine: Chris Doyle, Rik Elstgeest, Bo Koek en John van Oostrum Productie Joppe Kos, Sacha de Jong Techniek Martijn van Nunen en Oscar van Raaij Publiciteit Leonie Dijkstra Ontwerp John van Oostrum Zakelijke leiding Carry Hendriks

Educatieprogramma

Het educatieprogramma rondom Baken Terschelling/Marrum vond plaats op middelbare school Piter Jelles de Dyk in Leeuwarden en in Het Lage Noorden in Marrum. De school heeft voorafgaand aan het bezoek aan de installatie/voorstelling Transmission met de leerlingen aandacht besteed aan het thema ‘Mycelium’, zodat ze niet onvoorbereid waren. Daarnaast hebben ze de opdracht gekregen een korte vlog te maken over het bezoek aan Transmission.

Op 10 en 11 juli 2023 hebben tweemaal vijftig vmbo en havo leerlingen van Scholengemeenschap Piter Jelles (locatie de Dyk) ontvangen. Voor de scholen heeft Touki Delphine een ingekorte versie gemaakt van de voorstelling Transmission (ca. 20 min.). Na een introductie door Stephan Valk over het werk en het Mycelium hebben de leerlingen in kleinere groepen van ca. 15 personen de voorstelling ervaren. Daar waar het bij pubers niet meevalt om rust te creëren ontstond in de loop van de voorstelling toch al snel een moment waarop ze gebiologeerd keken en luisterden. Eén groep heeft zelfs gevraagd om de installatie nogmaals aan te zetten omdat ze zo gefascineerd waren.

— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief