Baken
Nieuwe Statenzijl

Baken Nieuwe Statenzijl is de tijdelijke plaatsing van het historische kunstwerk Het Wiel van Gerrit van Bakel in een betekenisvol gebied: in de Eems Dollard regio.

Hi-Lo heeft de gemeente Tilburg gevraagd om een beroemd historisch kunstwerk, Het Wiel van Gerrit van Bakel (1943-1984), in bruikleen te krijgen voor de zomer van 2023. Het Wiel, dat de ondertitel ‘een vorm van energie’ draagt, is het laatste werk dat de visionaire kunstenaar Van Bakel ontwierp. Het was, zei de kunstenaar, ‘een ode aan het wiel aan het eind van het mechanische tijdperk’. Het is na zijn vroegtijdige overlijden gerealiseerd.

'Het Wiel' van Gerrit van Bakel

'Het Wiel' van Gerrit van Bakel

Dit werk heeft lang in Tilburg gestaan en belandde daarna in opslag. Nu de gemeente Tilburg het restaureert heeft Hi-Lo gevraagd of het voorafgaand aan de definitieve herplaatsing een plek kan krijgen in de Eems Dollard regio in Groningen – de provincie die synoniem geworden is met het energievraagstuk in Nederland.

In Nieuwe Statenzijl, pal aan de Duitse grens bij het sluizenstelsel van een natuurlijke getijdenhaven, is een plaats gevonden. Hier aan de Dollard verwijst Het Wiel in 2023 naar de energiewinning en onze queeste naar een energiebron die nooit opdroogt.

Ter gelegenheid van de plaatsing realiseert de zoon van de kunstenaar, filmmaker Michiel van Bakel, een artistieke filmimpressie van de plaatsing. Ook dit werk zal in Nieuwe Statenzijl te zien zijn.

Met Baken Nieuwe Statenzijl geeft Hi-Lo een impuls aan onze omgang met kunstwerken in de openbare ruimte. Waarom zou een werk niet kunnen reizen in Nederland? Waarom zou een werk niet tijdelijk op een andere, betekenisvolle plek kunnen staan?

Planning: juni t/m september 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.